X
   
 
    • داستان کارآفرینی سهیلا سلحشور کردستانی

      ظهور نوآوری از پشت بام خانه

      سهیلا سلحشور کردستانی بانویی موفق و کارآفرین در عرصه صنعت و تولید، بانویی که در داخل کشور با خدمت به مردم چرخ تولید را به گردش درآورده است. دکتر سهیلا سلحشور کردستانی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مدیرعامل شرکت کیتوتک است که کارنامه تحصیلی‌اش به تنهایی نشانگر تلاش و کوشش بلندهمتانه‌ای است که نقش بالنده‌ای را از یک زن پیشرو به تصویر می‌کشد.

      بیوگرافی

      کارش را از پشت‌بام خانه‌اش شروع کرده است. می‌گوید گاه برای تولید یک محصول ۵۰۰ آزمایش انجام می‌شود و هر ۵۰۰ آزمایش شکست می‌خورد.

      اما اعتقاد به دانش و اتکا به توانایی فردی همیشه راه‌های دیگری را باز می‌کند. هر بار که پروژه‌هایش با مشکل مالی مواجه شده، بخشی از طلاهایش را فروخته و معتقد است که در مسیر تولید باید گیوه‌های آهنین بپوشی و صبر ایوب داشته باشی. همین تلاش و عقب‌ننشستن موجب شده تا بیش از ۳۰ اختراع ملی و بین‌المللی ثبت کند.

      سهیلا سلحشور کردستانی دیپلمش را از کالج چستر انگلستان و لیسانس شیمی‌اش را از دانشگاه دمونتوفورد (لستر - انگلستان) دریافت کرد و سپس در رشته علوم الیاف (دانشگاه لیدز – انگلستان) فوق لیسانس گرفت و مدرک دکترای تخصصی شیمی پروتئین را از همان دانشگاه اخذ کرد و فوق‌دکترای تخصصی بیولوژی مولکولی را هم از دانشگاه بیرمنگام اخذ کرد. او با اتمام تحصیلاتش برای کار به همراه همسرش به ایران بازگشت. خودش گفته است که علاقه‌اش به ایران «ذاتی و طبیعی» است. او بعد از مدت کوتاهی برای کار جذب دانشگاه صنعتی امیرکبیر شد و در رشته خود یعنی مهندسی- پزشکی که اتفاقا رشته‌ای جدید در کشور بود مشغول تدریس شد.


      کیتوتک

      چند سال از تدریس در دانشگاه به فکر راه‌اندازی شرکت دانش‌بنیان خود و تولید محصولات جدید افتاد. «درحقیقت هدفمان این بود که شرکتی دانش‌بنیان تاسیس کنیم و محصولاتی را تولید کنیم که رقیب جهانی نداشته باشند. این بانوی موفق از سال ۱۳۸۰ در سمت مدیر عامل شرکت کیتوتک مشغول به فعالیت شد. کیتوتک، مخفف شده سه کلمه (کیفیت، تولید، تکاپو) است که یک شرکت فعال و بی نظیر مهندسی- پزشکی در خاورمیانه است. محصولات او اقلامی همچون ترمیم کننده ها، ضدعفونی کننده ها، بندآورنده های خونریزی و مواردی مشابه اینها می باشند.

      سلحشور معتقد است هنگامی که صنعتی را راه‌اندازی می‌‌‌کنید باید بر پایه نوآوری باشد.

      یکی از ضعف‌های صنایع در ایران را سنتی بودنشان دانسته: «هم‌‌اکنون صنایع زیادی به شکل سنتی، نیمه‌مدرن اداره می‌‌‌شوند که جای نوآوری در آنها خالی است. مثلا صنایع فولاد همان روش‌های ۳۰ سال پیش را بیشتر به‌کار می‌گیرند اما شرکت‌های دانش‌بنیان پیوسته نوآوری می‌کنند. شرکت‌های دانش‌بنیان در رشته‌های مختلف مثل ارتباطات و پزشکی و خدمات فعالیت گسترده دارند و این شرکت‌ها تلاش می‌کنند برای بالابردن کیفیت زندگی انسان و راحتی او، از اندیشه‌ها و ابداعات جدید بهره بگیرند.»


      فعالیتهای کیتوتک

      کارخانه‌ کیتوتک در زمینه مهندسی- پزشکی فعالیت و سه گروه محصول تولید می‌‌‌کند. گروه اول شامل محصولات ضدعفونی‌کننده بدون الکل بر مبنای فناوری‌های جدید می‌‌‌شوند، گروه دوم محصولاتی برای قطع خون‌ریزی هستند که برای انعقاد خون به‌کار می‌روند. گروه سوم ترمیم‌کننده‌های بیولوژیک هستند که برای زخم‌های بستر و سایر گروه‌های زخم‌ها مورد استفاده قرار می‌‌‌گیرند. محصولاتی که برخی از آن‌ها با برترین محصولات در نوع خود در جهان قابل رقابت هستند و در خاورمیانه تنها تولیدکننده‌اش شرکت کیتوتک است. مثلا نوعی پانسمان در این کارخانه از پوست سخت‌پوستان دریایی تولید می‌‌‌شود که نمونه جهانی کمی دارد. سهیلا سلحشور کردستانی درباره تولید این محصول گفته است: «روشی را در ارائه پانسمان برگزیدم که کاملا با روش‌های قبلی متفاوت است و آن را در کارهای تحقیقاتی خود دنبال کردم. یعنی از بیومتریال طبیعی بهره بردم. درحقیقت برای آماده‌سازی این بیومتریال از صفر مطلق شروع کردم و توانستم ماده‌ای را از پوسته سخت‌پوستان دریایی با استفاده از روش‌های نوین استخراج کنم که با سیستم و ارگانیسم بدن انسان ارتباط برقرار کند و قدرت ترمیم زخم را داشته باشد. به عبارت دیگر آن‌گونه بر بدن انسان و نقطه مجروح و زخم‌شده بتواند پیوند بگیرد که زخم را ترمیم کند. درحال‌حاضر با گذشت ۱۱سال از انجام این پژوهش و به نتیجه رسیدن آن، کارخانه ما انحصار تولید این نوع پانسمان را در خاورمیانه دارد و جزو ۱۴ شرکت تولیدکننده این پانسمان‌ها در دنیا شمرده می‌شود. این حیوانات شامل میگو، خرچنگ و لابستر هستند که جزو حیوانات دریایی شمرده می‌شوند. کار تحقیق روی پوسته سختِ سخت‌پوستان دریایی را ما انجام دادیم. البته این‌ کار قبلا نیز انجام شده بود و از بیومتریال پوسته‌های سخت‌پوستان کالاها و محصولاتی ساخته شده بود و درحقیقت پوسته سخت‌پوستان دریایی می‌توانست کاربرد پزشکی برای انسان داشته باشد. من از دوره دکترا که تحصیل می‌کردم با خواص بیومتریال و تاثیرات آن بر بدن انسان آشنا بودم و در تحقیقاتی که انجام دادم با خصوصیات پروتئین‌ها که سازگاری با بدن انسان دارند آشنا شده بودم و کار تحقیق خود را دنبال کردم.»

      در حال‌ حاضر با گذشت ۱۱سال از انجام این پژوهش و به نتیجه رسیدن آن، کارخانه او انحصار تولید این نوع پانسمان را در خاورمیانه دارد و جزء ۱۴ شرکت تولیدکننده این پانسمان‌ها در دنیا محسوب می‌شود.


      اختراعات :

      او دارای ۲۲ اختراع در کار تخصصی خویش است که برخی از آنها عبارتند از: اختراع پوشش پلیمری زخم و استخراج کیتین و کیتوسن برای ترمیم زخم، ساخت نوعی چسب ۳ لایه حاوی داروی ایبوپروفن با رهایش کنترل‌شده، پانسمان کیتوسل دارای خاصیت بندآورندگی خون‌ریزی‌های وریدی، محلول ضدعفونی زخم و شست‌وشوی دست سیلوسپت و … آخرین اختراع او، طراحی سیستم تزریق بدون سوزن بوده که در سازمان پژوهش‌های علمی – صنعتی ایران ثبت شده است.


      افتخارات :

      دریافت جایزه افتخاری محقق برتر در سال ۱۳۷۸ در جشنواه بین المللی خوارزمی
      دریافت افتخار کارآفرین برتر در سال ۱۳۸۷ در چهارمین جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی، با موضوع طرح تولید پانسمان های بیولوژیک ترمیم زخم
      دریافت افتخار استاد برجسته زن در ایران در سال ۱۳۷۸ از دانشگاه الزهرا
      دریافت افتخار فن آفرین برتر در سال ۱۳۸۷ در بنیاد علمی نخبگان
      کسب جایزه نوآوری و شکوفایی در سال ۱۳۷۸ در بنیاد علمی نخبگان
      کسب لوح تقدیر نوآوری و شکوفایی در سال ۱۳۸۷ در چهارمین جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی
      کسب لوح تقدیر استاد راهنمای پروژه کارشناسی برتر از دانشگاه صنعتی امیرکبیر در سال ۱۳۸۸
      کسب لوح تقدیر طرح های صنایع نوین از همایش سالیانه دستاوردهای صنایع نوین در سال ۱۳۸۸
      کسب لوح تقدیر خلاقیت و نوآوری در جشنواره خلاقیت و نوآوری در صنعت و معدن در سال ۱۳۸۹
      کسب مقام سوم به همراه کسب جایزه، تندیس و لوح ویژه در ششمین جشنواره نانو فناوری در سال ۱۳۹۰
      کسب لوح افتخار در دومین جشنواره ملی علم تا عمل در سال ۱۳۹۰