به گزارش شبکه ایمینو، در مراسم سالروز تاسیس مرکز نوآوری ایمینو که بخشی از آن به دلیل محدودیتهای کرونا به صورت مجازی برگزار شد، پروفسور اسپهبد مشاور امور اکتشاف طرح توسعه معدن معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران، بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران و مجید منوچهری بنیانگذار استارتاپ هفتسنگ حضور یافتند و برای استارتاپهای مستقر در ایمینو از فرصتها و چالشهای بخش معدن و اکوسیستم نوآوری سخن گفتند.
سنجش و ارزیابی ۱۰۰ ایده ارزشآفرین بخش معدن
ابتدای این مراسم حسین منصوری مدیر مرکز نوآوری معادن و صنایع معدنی ایران از همراهان و مدیران موثر در رشد یکساله ایمینو قدردانی کرد و عنوان کرد: ایمینو با هدف افزایش سهم اقتصاد دانش بنیان در بخش معدن و صنایع معدنی و تهییج و ترغیب فناوران و نوآوران دانشگاهها و صنایع معدنی به ایدهپردازی راهاندازی شد که طی یکسال گذشته تلاش کرد جریانساز توانمندیهای شرکتهای دانش بنیان و بهرهمندی از ظرفیت آنها در بخش معدن و صنایع معدنی باشد.
او ترغیب به نهادسازی در تامین مالی ایدههای معدن و صنایع معدنی را از دیگر اهداف ایمینو دانست و گفت: درصدد بوده و هستیم بهره گیری از ظرفیتهای حمایتی موجود در دستگاههای اجرایی مرتبط سرعت بگیرد و خدمات مشاورهای و آموزشی به اعضای زیستبوم کسبوکارهای نوپا در بخش معدن و صنایع معدنی ارائه کنیم.
منصوری با بیان اینکه ایمینو سنجش و ارزیابی ایدههای ارزشآفرین بخش معدن به تعداد 100 ایده را در دستور کار دارد، گفت: خبر خوبی که میخوام اعلام کنم این است که با شرکت تهیه تولید مواد معدنی، دانشگاه و پارک علم و فناوری زنجان قرار است با همکاری سه تا شرکت سربوروی مهدیآباد، انگوران و نخلک یک ریورس پیچ (Reverse Pitch) در صنعت سرب و روی را برگزار میکنیم که مطمئنا دستاورد خوبی در این بخش خواهیم داشت.
استارتاپها از دانش زمینشناسی غافل نشوند
در ادامه این مراسم پروفسور محمدرضا اسپهبد عنوان کرد: وقتی ما صحبت از استارتاپ میکنیم، باید ابزار اولیه یا زیرساخت آن را داشته باشیم. ابزار اولیه «زمینشناسی» است. غیر از زمینشناسی، ما دنبال یک دور باطل هستیم.
او ادامه داد: چرا تا این لحظه بهعنوان کشوری که از نظر منابع معدنی چه فلزی و چه غیرفلزی مقام دوازدهم را در دنیا دارد و یک سوم معادن ما کشف شده، هنوز بیش از دو سوم معادن ما زیر زمین خفته است!
اسپهبد افزود: چرا تا به حال کوشش نکردیم عناصر نادر خاکی را جدا کنیم؟ در ایران خوشبختانه معادن مس و مخصوصا مولیبدن فراوان داریم. همهتان هم میدانید که در کجاها؛ از آستامال نزدیک مرز آذربایجان گرفته تا ایران مرکزی، همه این معادن مولیبدن همراه با مس دارد.
او ادامه داد: ایران خوشبختانه معادن مس و مخصوصا مولیبدن فراوان دارد. همه میدانیم که در کجا، از آستامال نزدیک مرز آذربایجان گرفته تا ایران مرکزی. به عنوان مثال، مولیبدن با عنصر نادری به نام «رنیوم» همراه است. ما چرا نتوانستیم تا به حال رنیوم را جداسازی کنیم!
اسپهبد ادامه داد: ایرانیها اولین کسانی بودند که در علم زمینشناسی، گذشتهها، انقدر پیشرفت داشتند که کانالیزاسیون آبی زیرزمینی را به نام «کاریز» اختراع کردند؛ کاریز که به غلط قنات گفته میشود. قنات که در زبان روسیه به معنای طناب است. ما 45 هزار رشته قنات در کشور داشتیم که الان شده 17 هزار تا و این فاجعه است.
ایمینو دیدگاههای نوآورانه و خلاقانه را تجمیع میکند
محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران در ادامه مراسم مطرح کرد: در برنامه های کلان اقتصادی کشور و در بخش معدن تقویت جایگاه برای استارتاپ ها ضروری است و ما در خانه معدن تلاش کردیم پرداختن به این ضرورت را با استفاده از حضور هرچه بیشتر جوانان و ارتباط با آنها دنبال کنیم.
او افزود: ایمینو میتواند با استفاده از ظرفیت های فناوری و تجمیع دیدگاههای نوآورانه و خلاقانه از ظرفیت جوانان در بخش معدن تسهیلگر ایدههای نوین در معادن کشور باشد. به طور حتم بدون استفاده از حضور جوانان و استارتاپها امکان توسعه هیچ یک از بخش های اقتصاد وجود ندارد.
بهرامن بیان کرد: بخش معدن به دلیل ریسک بالا در سرمایه گذاری، حرکت دائمی در مسیر استفاده از فناوری و رقابتی بودن می تواند به بهترین شکل از ظرفیت استارتاپها بهره ببرد. حضور شرکت های نوپا در کنار بخش معدن یک فرصت بزرگ است.
راهاندازی اولین باشگاه سرمایهگذاران نوآوران معدن
در ادامه این مراسم بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران عنوان کرد:
ایمینو توانسته در حوزه معدن و صنایع معدنی پرچمدار جریان نوآوری باشد و این اتفاق جای تقدیر دارد. خدا قوت به همه دوستان شرکتهای دانشبنیان و استارتاپی و همکاران آقای منصوری که درصدد تحقق این امر بودند.
او افزود: ایمینو در یکسال گذشته دوستانی به عنوان منتور و صاحبان سرمایه پیدا کرده و اگر حمایتهای بیشتری از خلاقان و نوآوران شود، سرمایهگذاریهای مشترک سرعت میگیرد و دستاندرکاران بخش معدن، استارتاپها و جوانان خلاق هم از این جریان نفع میبرند و در نهایت معادن کشور ارتقا پیدا میکنند.
شکوری ادامه داد: اگر استارتاپها حمایت و تقویت شوند، بخش معدن نهتنها جایگزین نفت میشود بلکه میتواند چندین برابر درآمد نفتی را هم برای کشور ایجاد کند.
او افزود: خوشحالم که در سالروز تاسیس ایمینو در کنار ایمینوییها بودم و امیدوارم شاهد ورود استارتاپهای جدید و خروجشان به سمت سرمایهگذاری و اجرایی کردن ایدهها باشیم و رشد و تعالی بخش معدن و صنایع معدنی را نظارهگر باشیم.
منصوری مدیر مرکز نوآوری ایمینو خطاب به شکوری مطرح کرد: قصد داریم با همکاری کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران، اولین باشگاه سرمایهگذاران نوآوران بخش معدن را ایجاد کنیم. این اتفاق را انشاءالله ما با حضور شما رقم خواهیم زد تا مشکل توسعه بازار این استارتاپها حل شود.
استارتاپها و نوآوران از اندوخته باتجربهها استفاده کنند
در ادامه مراسم مجید منوچهری بنیانگذار استارتاپ هفتسنگ که در زمینه منابع انسانی فعال است، به استارتاپها توصیه کرد: هر وقت خسته شدید، بدانید که خیلیها مثل ماها بودند، خسته شدند و تنها کاری که کردند یک مقدار (دو سه روز، پنج یا ده روز) فاصله گرفتند، نفس کشیدند و یک بار دیگر review کردند. آن چیزی که باعث شده بود که تمام این چالشها، بدبختیها، سنگاندازیها و ... را تجربه کنیم ناشی از یک هدف بزرگی بوده که در سرمان بوده است. در آن چند روزی که فاصله میاندازیم، به هدفمان فکر کنیم و ببینیم اگر هنوز برایمان جذاب است، برگردیم و به کار بچسبیم.
او افزود: حتما آدمهایی را پیدا کنید که نقشهای مکمل با شما داشته باشند و آدمهایی باشند که بتوانند شما را نقد کنند. راستش را بخواهید خیلی دنبال آدمهای همسو نباشید. آدمهایی که ساز مخالف با شما میزنند را دوست داشته باشید و بدانید که آنها از یک زوایهای دارند نگاه میکنند. شاید به اندازه شما انگیزه لازم برای اینکه یک کاری کنند را ندارند ولی حرفهایی را که میزنند معنیاش این نیست که آنها چیزی نمیدانند. اگر هم با مخالفتها مواجه شدید، باز هم میگویم طبیعی است که جلوی آنها بایستید و از طرحتان دفاع کنید.
منوچهری گفت: بهتر است که به حرف باتجربهها گوش دهید، در آن لحظه مقاومت نکنید و ببینید چطوری میتوانید یک کاری را به درستی پیش ببرید.
او افزود: نکته دیگری که دوست دارم به شما بگویم، از تجربهام در هفتسنگ این است که اگر میخواهید استارتاپ خودتان را رشد دهید، حتما در کنارش فضاهای استاد شاگردی را تجربه کنید. اگر میتوانید جایی بروید حتی کارآموز یک آدمی باشید که تا حدودی تجربه دارد و کار کرده. این تجربه و اندوختهها را قدر بدانید.
بازی قلم پرنده و امضای تفاهمنامه با استارتاپ همتازیست
در ادامه این مراسم اعضای استارتاپهای مستقر در ایمینو از چالشهای حوزه فعالیت خود گفتند و استارتاپها در بازی قلم پرنده که با هدف شناسایی ظرفیت افراد یک تیم طراحی شده، شرکت کردند.
در پایان این مراسم استارتاپ همتازیست که یکی از استارتاپهای راهیافته به ایمینو از طریق جشنواره اینوماین است، گزارشی از عملکرد خود ارائه کرد و تفاهمنامه همکاری میان این استارتاپ که در زمینه کاهش اثرات گازهای گلخانهایست و ایمینو امضا شد.