سومین جشنواره ایدههای ارزشآفرین معدن و صنایع معدنی با حضور برات قبادیان معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صمت، وجیهالله جعفری معاون وزیر و رئیس ایمیدرو، غلامرضا ملاطاهری مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو، حسین منصوری مدیر مرکز نوآوری ایمینو، امید اصغری مدیر موسسه پژوهشی یونیدرو و محمد رحیمیان معاون پژوهشی دانشگاه تهران افتتاح شد.
سومین جشنواره ایدهای ارزش آفرین معدن و صنایع معدنی(innomine) صبح امروز با حضور مسئولان و صاحبنظران حوزه صنعت و معدن افتتاح شد.
امید اصغری رئیس موسسه یونیدرو اظهار کرد: این موسسه برای ایجاد الگویی مناسب در حوزه معدن و صنایع معدنی ایجاد شد و در تلاش بود تا در کنار برگزاری دورههای آموزشی ورود به چالشهای حوزه معدن را دنبال کند. این موضوع تجربهای بینالمللی است که بسیاری از کشورهای بزرگ جهان آن را تجربه کردهاند. بسیاری از پژوهشهای دانشگاهیان از این موسسات ریشه گرفته و نقش تکمیلی در کنار صنعت و دانشگاه دارد. برگزاری جشنواره اینوماین یکی از برنامههای قدیمی ما بوده است.
وی بیان کرد: علاوه بر بخش ایدههای ارزش افرین که هر ساله برگزار میشد و دستاوردها و نیازهای فناورانه شرکتهای به تصویر کشیده میکرد، امسال مسابقات دیگری هم داریم. در تلاش بودیم تا از طریق فعال کردن بخشهای نوآورانه و کمک گرفتن از دیگر بخشهای فناوری در دل حوزه صنایع ومعادن، زیست بود دانش بنیان را در حوزه صنعت ومعدن رشد دهیم.
در ادامه محمد رحیمیان معاون پژوهشی دانشگاه تهران گفت: خلق ارزش در علوم نتیجه یک برنامه هدفمند است که اجزای مخالف آن مانند دوندگان دو، ضمن حضور تاثیر گذار عرصه را برای نفرات بعدی فراهم میکنند. در سالهای اخیر گر چه مراکز تحقیقاتی بر انتقال دانش و فناوری تمرکز داشتند اما این امیدواری وجود داشت تا در صورت همکاری مناسب با صنعت این چرخه انتقال در مسیر زایش قرار بگیرد. متاسفانه به دلیل عدم هماهنگی، عدم احساس نیاز صنعت و خلا بازار رقابتی این مهم محقق نشد.
او گفت: در بسیاری از کشورهای در حال توسعه دانشگاه و صنعت به صورت موردی به اولویتهای خود پرداخته و همین باعث شده تا پایش و ارتباط مستمر نداشته باشیم و این ارتباط غیر زایشی باشد. سوق دادن واحدهای صنعتی به سمت فعالیتهای تحقیقاتی به حمایت و سیاستگذاریهای دقیق در سطح ملی نیاز دارد. ضروری است که صنعت، دانشگاه و دولت با به کارگیری امکانات موجود برای حل مشکلات و ایجاد نگاهی هم افزا داشته باشد.
رحیمیان با اشاره به ایجاد موسسه یونیدرو و انگیزه تاسیس آن که ایجاد ارتباط بین صنعت و دانشگاه است، گفت: هدف یونیدرو ایجاد شبکهای از کارشناسان و متخصصان حوزه معدن و صنایع معدنی است و امیدوار هستیم در ادامه فرایند توسعه و دستیابی به اهداف را داشته باشیم.
در ادامه این جشنواره، وجیهالله جعفری رئیس هیئت عامل ایمیدرو بیان کرد: این جشنواره در سومین سال برگزاری خود قرار دارد و روند رشد ایدههای ارائه شده نشان میدهد که میتوان با ارائه ایدههای جدید به توسعه معادن و صنایع معدنی کمک کرد. امروزه برای گذر از اقتصاد منابع محور نیاز به توجه ویژه به شرکتهای دانش بنیان داریم. به همین دلیل سرمایه انسانی را دارایی اصلی کشور میدانیم و برای کمک به این عرصه کمک میکنیم.
جعفری بیان کرد: تبدیل شدن به قطب اقتصاد دانش بنیان در منطقه نیاز به توجه ویژه دارد. وجود بحران کم آبی و مدیریت انرژی، بازیافت و به کارگری مواد، بازیافت و حفاظت از محیط زیست، مدیریت پسماند ومواردی از این قبیل میتواند بسترهای شروع فعالیت دانش بنیان باشد. در اقتصاد، دانش متخصصان سرمایههای اصلی محسوب میشوند. ایمیدرو در این سالها اقداماتی را انجام داده که یکی از آن برگزاری همین جشنواره است. ما برای اولین بار مرکزی را با هدف کمک به شرکتهای دانش بنیان تاسیس کردیم. این مرکز ضمن تامین تجهیزات و زیرساختهای لازم ایدههای جشنواره اینوماین تا مرحله را مورد حمایت قرار میدهد.
او با اشاره به احداث مرکز یونیدرو در دانشگاه تهران و مرکز مشابهی در دانشگاه صنعتی شریف، کفت: ما به منظور استفاده حداکثری از ظرفیت دانشگاهی از سال ۹۷ تعداد ۷۰ پروژه دانشگاهی آغاز کردیم. تلاش ما این بود که شرکتها بزرگ و پیشران حوزه معدن به صورت همافزا در کنار ما برای توسعه معدن و بخش معدنی فعالیت کنند. با کمک و حمایت مجموعه دانشگاهی امیدوار هستیم بتوانیم زمینه رشد و سرعتگیری دانش و توسعه صنایع معدنی را فراهم کنیم.
در ادامه برات قبادیان معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صمت به طرحی در خصوص مدل مارپیچ سهگانه وزارت صمت برای دستیابی به اقتصاد دانشبنیان اشاره کرد و اظهار کرد: ۱۷ هدف برای رسیدن به اقتصاد دانش بنیان و نوآوری در نظر گرفته شده و پیوند صنعت و نوآوری در هزاره سوم جدی گرفته شده است.
او با اشاره مزایای طرح تاپ وزارت صمت در راستای پیوند معدن و دانشگاه افزود: زمانی کمیت در دانشگاه مهم بود اما در هزاره سوم قرار است به کیفیت بپردازیم. در دانشگاههای دنیا امروز نسل ۴ به سمت نسل ۵ در حال حرکت است. در محیطهای دانشگاهی جهان از نسل یک کارمند پروری به مسالهمحوری رسیدهاند. میبینیم که دو هزار سال گذشت و ما محیط زیست را آلوده کردیم، حال قرار است به دنبال توسعه پایدار باشیم.
قبادیان ادامه داد: باید در اکوسیستم نوآوری به دنبال تولید باکیفیت و اقتصادی باشیم. باید از تجربه نسلهای مختلف انقلاب صنعتی درس بگیریم.
او با بیان اینکه خطر تعطیلی در کمین دانشگاهها هست، گفت: طبق گزارشهای اخیر در دانشگاهها ۵۰۰ هزار صندلی خالی داریم و مردم از دانشگاهها نا امید شد. چرا که دانشگاهها با منابع دولتی و بسیاری از صنایعمان هم از سوی دولت شارژ میشوند و متاسفانه نسل کارمندپروری خروجی این دو بوده در حالی که باید نسل کارآفرینپرور تربیت میکردیم.
در ادامه امید اصغری از راهاندازی باشگاه دانشجویان و فارغ التحصیلان جوان (آفتاب) و افتتاحیه باشگاه ماشینآلات معدنی در سومین جشنواره ایدههای ارزشآفرین بخش معدن خبر داد.
در ادامه این جشنواره با حضور وجیهالله جعفری معاون وزیر صمت و رئیس ایمیدرو، محمد رحیمیان معاون پژوهشی دانشگاه تهران، امید اصغری مدیر موسسه پژوهشی دانشگاه تهران، آیدا میرحیدری بنیانگذار استارتاپ همتازیست از کتاب اکوسیستم نوآوری رونمایی شد.
آیدا میرحیدری بنیانگذار استارتاپ همتازیست در پایان مراسم افتتاحیه سومین جشنواره اینوماین مطرح کرد: در دهه ۸۰ و ابتدای ۹۰ واژه استارتاپ و نوآوری وارد ایران شد. برنامه های حمایتی، رویکردهای معاونت علمی و فناوری، شتابدهندهها و حتی طبقه بندی فناوری در ۷ گونه متفاوت همه و همه بدون اثری از واژه معدن، در کشور شکل گرفت.
او افزود: زمانی که از واژه معدن یاد می شود صفت سنتی به معنای عاری از نوآوری در ادامه آن به کار می رود.
همه فکر می کردند معادن در زیر گرد و غبار و به دور از شهرها خالی از هر گونه نوآوری باقی ماندهاند. اما نوآوری به شکلی درون زا به دور از دفترهای کار اشتراکی رنگی و حمایت های رسانه ای، در معادن وجود دارد.
میرحیدری ادامه داد: هر دو ستون نوآوری در معادن و صنایع معدنی، بدون استفاده از واژه های جدید و زیبا، روزانه در حال رخ دادن هستند
مدیران و مهندسین خلاق، که تمامی فعالیتشان در راستای تجاری سازی است.
او افزود: برای سال ها اکتشاف، استخراج و استحصال مواد معدنی استراتژیک و غیر استراتژیک، با در نظر گرفتن تمامی ذینفعان و توسعه کشور، به عنوان دندانه کوچک و اصلی چرخ صنعت، به دور از چشم و در تاریکی، در آمیخته با نوآوری بوده گواه این موضوع ۱۴۰ ایده نوآورانه رسیده به دبیرخانه سومین دوره جشنواره اینوماین، در همه سطوح و شاخه های مختلف که معادن و صنایع معدنی مملو از نوآوری است.
او در پایان خاطرنشان کرد: به خود میبالم که عضو کوچکی از جامعه و اکوسیستم علوم زمین و معدنکاری هستم. این کتاب تقدیم به همه شما.
این نمایشگاه در تاریخ ۲۶ تا ۲۸ مهرماه ۱۴۰۰ در محل پردیس مرکزی دانشگاه تهران به صورت حضوری و مجازی برگزار میشود. علاقمندان به بازدید و ارتباط با مرکز نوآوری ایمینو میتوانند به غرفه A27 مراجعه کنند.