در ابتدای این رویداد، محمود عبدالهی رئیس دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به عزم نسل جدید نوآور دانشگاهی رشته مهندسی معدن و متالورژی اظهار کرد: ما دانشجوی نخبه و پرپتانسیل بسیاری داریم که امیدواریم با راه اندازی مراکزی مانند ایمینو و یونیدرو از جوانان نوآور و ایده پرداز حمایت شود و ایدهپردازان بتوانند ایده هایشان را اجرایی و وارد بدنه صنعت کنند.
او افزود: دانشگاه ها نیز از ارگان ها و مراکز مختلف مانند معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مراکز نوآوری و صندوق های فعال در عرصه نوآوری می توانند حمایت بگیرند. از پشت این تریبون از دست اندرکاران این رویداد تشکر میکنم. خوشبین هستم و باور دارم ما میتوانیم ایدههای نوآورانه را عملیاتی کنیم.
عبدالهی ادامه داد: در دهه اخیر شرکت های دانش بنیان افزایش پیدا کردهاند و هر سری خبرهای خوبی می شنویم و همواره گفته میشود که واردات یک محصول صنعتی قطع شده و این جریان گویای حمایت صنایع از ایدههای نوآورانه و نسل جوان است.
مجید وفایی فرد مجری طرح زیست بوم نوآوری و فناوری بخش معدن و صنایع معدنی ( ایمینو) در ادامه این پیش رویداد عنوان کرد: از سال گذشته با هماهنگی ایمیدرو تصمیم گرفتیم که چهارمین جشنواره اینوماین را با همکاری موسسه موسسه پژوهشی مشترک ایمیدرو و دانشگاه تهران ( یونیدرو) برگزار کنیم. ۱۰ محور فناورانه برای آن تعریف کردیم و مهلت ارسال ایده های نوآورانه به این جشنواره پایان آذرماه امسال است و زمان برگزاری آن بهمن ماه سال جاری است.
او ادامه داد: در دنیا توسعه زیست بوم نوآوری بخش معدن و صنایع معدنی حائز اهمیت قرار گرفته است. در بخش معدن سهم شرکت های دانش بنیانی ما کم است و بیش از ۴۷۰ شرکت دانش بنیان در این عرصه شناسایی شده است. توجه بیشتر شرکت های دانش بنیان بخش معدن و صنایع معدنی به حوزه ماشین آلات و تجهیزات بوده و مزیت بالقوه ما این است که امروز رشته معدن در دانشگاه ها وضعیت بهتری دارد و رویکرد صنعت به سمت نوآوری سوق پیدا کرده است.
مدیر ایمینو افزود: معتقدم قدرت تحلیل و پردازش اطلاعات در دانشگاهها و صنایع نسبت به گذشته افزایش یافته و فقط رویکرد جمع آوری داده نیست. در این راستا ایمینو با رویکرد تسهیلگری، هم آواسازی، بهم رسانی، تنوع بخشی و تقویت کنندگی درصدد است بستر افزایش فعالیت نوآوران در بخش معدن را فراهم کند.
وفایی فرد افزود: فقط ۵ درصد شرکتهای دانشبنیان کشور در حوزه معدن فعال هستند و رویکرد ایمینو از منظر مالی جهتدهی و جذب منابع دولتی در زیست بوم نوآوری بخش معدن و صنایع معدنی، ایجاد کانال های تامین مالی پایدار و ایجاد زمینه انتفاع ذینفعان و مشارکت کنندگان در زیست بوم است.
او افزود: امروز خوشبختانه ما نخبگان و فارغالتحصیلان بسیاری داریم مخصوصا در گرایشهای مختلف رشته مهندسی معدن. امروزه فناوریهای نوین فرآوری مواد معدنی در دنیا بکارگرفته شده و خیلی از کارخانه ها در دنیا به این سمت رفتهاند.
مجری طرح زیست بوم نوآوری و فناوری بخش معد و صنایع معدنی با اشاره به تجربه جهانی و حرکت صنایع بزرگ جهان به سمت فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم مطرح کرد: ما در ایمینو از منظر نیروی انسانی، توانمندسازی و تسهیلگری در انتقال دانش ضمنی بخش معدن به صاحبان کسب و کارهای نوپاست و از منظر رشد و یادگیری رصد مداوم و مستمر عملکرد مرکز و بهبود شبکه یادگیری درون و برون سازمانی را در برنامه هایمان قرار دادیم. در این راستا 8 رویداد دایان، 8 تور فناورانه، 32 دوره آموزشی، 2 مینوکمپ برگزار کردیم و 480 محتوای تخصصی ارائه کردیم. در سه سال گذشته ایمینو از 82 شرکت دانش بنیان، 28 استارتاپ، 84 جلسه منتورینگ، 27 تفاهمنامه همکاری و 8 شتابدهنده حمایت کرده و همکاری داشته است.
مدیر ایمینو با اشاره به برگزاری جشنواره اینوماین 4 با تمرکز بر محورهای نوآورانه و فناورانه اعلامی از سوی ایمیدرو و طراحی جایزه سرآمدان نوآوری و فناوری بیان کرد: ایمینو درصدد است با هدف توسعه زیست بوم نوآوری و تامین مالی شرکت های دانش بنیان، تشکیل یک CVC معدنی و ارائه آیین نامه مستقل حمایت از ایده های ارزش آفرین و کسب و کارهای نوپای بخش معدن و صنایع معدنی را تدوین و پیاده سازی کند. ایمیدرو آمادگی صد درصد برای حمایت از ایمینو و طرح های نوآوران و نخبگان کشور را دارد و می توان با هم افزایی و همکاری های بیشتر با مراکز نوآوری و شتابدهنده ها، پتانسیل های بخش نوآورانه در داخل کشور و هم در سطح بین الملل را شکوفا کرد.
در ادامه این رویداد، احساناله اشتهاردیان مدیر دفتر پژوهشهای کاربردی و فناوری دانشگاه تربیت مدرس بیان کرد: امیدواریم تعداد پایان نامهها و رسالههایی که مرتبط با صنعت افزایش پیدا کند به خاطر همین کارگروه ارتباط با صنعت
دانشگاه را تشکیل دادیم چرا که دانشگاه تربیت مدرس تقریبا همه رشته ها را دارد. همانطور که در رشته های هوش مصنوعی، اقتصاد، محیط زیست گرایشهای میان رشتهای به وجود آمده، در بخش معدن هم این همت را می خواهد که رشتههای بین رشته ای ایجاد شود و این قابلیت هم در دانشگاه تربیت مدرس وجود دارد، چون رشتههای بسیاری را پوشش میدهیم و کارگروه ارتباط با صنعت در دانشگاه به وجود آمده است. قطعا پایان نامههایی که گره گشای مشکلات صنایع باشند، تامین مالی میشوند. دانشگاه به این سمت در حال حرکت است و امیدواریم ۳۰ درصد رسالههای دانشجویان معطوف به مشکلات صنایع استراتژیک کشور باشد.
در ادامه ضیاءالدین شفایی تنکابنی رئیس موسسه یونیدرو مطرح کرد:
موسسه پژوهشی مشترک ایمیدرو و دانشگاه تهران ( یونیدرو) در سال ۹۷ ایجاد شده ما خودمان را متولی تشخیص شرکت های دانش بنیان نمی دانیم ولی ما بیشتر از ایدههایی حمایت میکنیم که صنعت معدنکاری نیاز آن را داشته باشد.
او افزود: اینوماین به دنبال فراهم کردن بستر رشد و ایجاد انگیزه برای صاحبان ایده های نوآورانه و خلاق از طریق ترویج و تجهیز ملزومات نوآوری و کمک به تجاری سازی این ایده ها در هر سطحی از رشد استو
قصد دارد فرصتهای همکاری و همرسانی شرکت های دانش بنیان و صاحبان کسب و کار به معادن را ایجاد کند.
او با اشاره به دستاوردهای اینوماین اول تا سوم و ارائه نیازهای فناورانه شرکت های بزرگ و روند شناسایی ایدهها در آن گفت: ایده پردازان میتوانند ایدههای خود را در چارچوب اعلام شده مانند عنوان ایده پیشنهادی (فارسی و انگلیسی)، تعیین محور موضوعی ایده ارسالی، شناسایی چالش موردنظر و ارائه راهکار، بیان راهکار و ایده پیشنهادی در نشانی imino.ir ثبت کنند.
شفایی با اشاره به دستورالعمل بررسی و داوری ایدهها عنوان کرد: ما ابتدا سطح آمادگی (TRl) را مورد بررسی قرار میدهیم و سپس فرآیند تولید، دستیابی به فناوری یا نوآوری را مد نظر قرار میدهیم. در این مسیر با برگزاری پیش رویدادها سعی کردیم به نسل جدید ادبیات محیط کسب و کار را آموزش دهیم تا بتوانند در زیست بوم نوآوری فعالیت کنند. هدف جشنواره اینوماین نیز همین است.
در ادامه این رویداد سلمان نصر مدیر واحد نوآوری و شتابدهی ایمینو با تشریح محورهای اینوماین ۴ مطرح کرد: در چهارمین جشنواره ایدههای ارزش آفرین بخش معدن و صنایع معدنی رئوسی که تعریف شده فناوری های نوین مرتبط با بازیابی باطله ها و پسماندهای معدنی و استفاده از منابع ثانویه مواد معدنی، معدنکاری شهری، فناوری های نوین در معدنکاری سبز و کاهش آلاینده ها و گازهای گلخانه ای در معدن و صنایع معدنی، انرژی های پاک فناوری های نوین اکتشاف، فناوری های نوین بهره برداری و استخراج، فناوری های نوین فراوری مواد معدنی و مرتبط با تکمیل زنجیره ارزش فلزات ،عناصر استراتژیک و توسعه صنایع پایین دستی و ...است و ایدهپردازان می توانند این محورهای کامل را در سایت ایمینو بخوانند.
او ادامه داد: نسل دانشگاهی به صنعت امیدی ندارد و اگر بستر مطمئن و جذابی برای نخبگان تعریف نشود، مهاجرتها به زودی برای پوزیشن های تخصصی و فنی صنایع چالش به وجود میآورد.
نصر افزود: متولیان برگزاری جشنواره اینوماین تلاش دارد با شناسایی ایدههای ارزش آفرین بخش معدن گرهگشای معدن و صنایع وابسته به آن باشد اما در پیشبرد این مسیر جامعه دانشگاهی و دانشجویان اثرگذاری و نقشآفرینی پررنگی میتوانند داشته باشند. از ایده پردازان و دانشجویان نوآور می خواهیم که به متولیان جشنواره اعتماد کنند و در تحقق اهداف ما را یاری دهند.
مارال اسکندری عضو هیات علمی دانشگاه تهران شمال در ادامه این پیش رویداد بر ضرورت ترویج خلاقیت در کسب و کارهای صنعتی و معدنی تاکید کرد و گفت: نسل جدید و دانشجویان برای ایده پردازی و راه اندازی کسب و کارشان باید جسارت بیشتری به خرج دهند و با نگاه به برندهای موفق داخلی و خارجی ایدههای خود را تبدیل به کسب و کار کنند.
در ادامه هادی افشاری مدرس و مشاور کارآفرینی و سرمایهگذاری ایمینو به مفاهیم خلاقیت و نوآوری پرداخت و تکنیکهای خلاقیت و ایدهپردازی و نوآوری را برای جامعه دانشگاهی و نسل نوآور تشریح کرد.
در ادامه حمیدرضا نجاتی رئیس بخش معدن دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به اهمیت وجود ابرچالشها در زیرساختهای معادن و صنایع مطرح کرد: امروزه جمع آوری اطلاعات و پایش دادهها در معادن و صنایع معدنی حائز اهمیت قرار گرفته و هر چقدر رویکردها نسبت به این دو بخش موفق تر عمل کند، ریتم نوآوری در آن کسب و کار بیشتر سرعت میگیرد.
او با تاکید بر اینکه نوآوری و راهکارهای نوآورانه بهرهوری صنایع کشور را ارتقا میدهد، گفت: بسیاری از شرکتهای معدنی و صنعتی درگیر چالشهای مدیریتی، انرژی و محیط زیستی هستند در صورتی که با حمایت از نسل نوآور و ایده پرداز می توان این چالشها را برطرف کرد و با تزریق نوآوری به صنعت معدنکاری رویکردهای جدید را جایگزین روش های سنتی کرد. خوشبختانه رشته محیط زیست معدنی در دهه اخیر ایجاد شده و با خلق گرایشهای میان رشتهای امیدواریم چالشهای معدنکاران در این عرصه برطرف شود. نوآوری و فناوریهای نوین تنها راه بقای معدنکاری در کشور است که اینوماین این فرصت را به جامعه نوآور خواهد داد.
در پایان این رویداد از دکتر مرتضی احمدی و دکتر فرشید مالک اساتید پیشکسوت دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربیت مدرس قدردانی شد.