به گزارش شبکه ایمینو، مجید وفاییفرد مجری طرح زیستبوم نوآوری و فناوری بخش معدن و صنایع معدنی در ابتدای این پنل تخصصی اظهار کرد: اثرات کاربرد هوش مصنوعی در معادن و صنایع معدنی و چالش های پیش رو این روزها مورد توجه بزرگان معدنی دنیا قرار گرفته است. برای حرکت به سمت هوش مصنوعی ابتدا بایست یک سازمان از فرآیند دیجیتایز کردن، به سمت افزایش دادهها و سازماندهی آنها و سپس تحلیل دادهها حرکت کرد.
او ادامه داد: بزرگترین معضل و چالش در شرکت ها، سازمانها و کارخانهها مخصوصا در بخش معدن و صنایع معدنی ایران این است که به دلیل نبود بسترهای لازم برای سیر در مسیر تحول دیجیتال، امکان گردآوری داده وجود ندارد یا حتی اگر امکان گردآوری دادهها و اطلاعات در مورد یک سیستم خاص مقدور باشد، امکان افزایش کمیت دادهها و تبدیل آنها به متادادهها یا دادههای بزرگ وجود ندارد.
وفایی فرد افزود: دومین معضل در صنایع ایران، اساسا کیفیت خود دادههاست چه رسد به کیفیت کلان دادهها. بسیاری دادههایی که ما در صنایع معدنی به دست میآوریم، فاقد کیفیت لازم برای بهرهبرداری و تجزیه و تحلیل جهت نیل به دانش در نزد یک سیستم هستند. آنچه که سبب کاهش کیفیت دادهها میشود، بروز خطا حین قرائت دادههاست.
مدیر ایمینو با اشاره به راهبرد هوش مصنوعی و تحول دیجیتال، سومین معضل در معادن و صنایع معدنی کشور را ضعف در تجزیه و تحلیل دادهها دانست و گفت: برای تجزیه و تحلیل دادهها نیاز به افراد با تجربه، متخصص و دارای دانش مکفی داریم. از سویی هوش مصنوعی در انتهای تحول دیجیتال قرار دارد، اما نکته حائز اهمیت این است که تحول دیجیتال باید به صورت تدریجی انجام شود.
در ادامه این نشست تخصصی احسان ظفری موسس و مدیرعامل بنیان نوآوری و هوش مصنوعی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران مطرح کرد: در راستای ترویج هوش مصنوعی، ابتدا باید بدانیم که قرار است هوش مصنوعی جایگزین مشاغل شود و خطرناک است؟ به نظر من در انقلاب پنجم، انسان محوری مطرح است. بیان اینکه فقط هوش مصنوعی در صنعت باشد، درست نیست. هوش مصنوعی علیه انسان نیست. هوش مصنوعی در راستای کمک به انسان خلق شده است.
او افزود: در معادن دنیا در مسیر هوشمندسازی بسیار با احتیاط گام برمیدارند. به طور مثال، کاربرد هوش مصنوعی در پیشگیری یک ریزش معدن که برای نجات جان انسان استفاده میشود، مثمرثمر است.
ظفری با بیان اینکه با هوشمندسازی در معادن، داراییهای ما از حالت فیزیکی به دیجیتالی گذر میکند، استراتژیستهای صنایع بزرگ دنیا میگویند که اگر کاری را انسان انجام نمی دهد، یا اگر انسان کاری را به خوبی انجام میدهد، شما هم تلاش نکنید از هوش مصنوعی استفاده کنید. چرا که هوش مصنوعی علیه انسان نیست و در راستای خدمت به جوامع انسانی باید از آن بهرهمند شد.
میر جعفری مشاور هوشمندسازی شرکت سنگآهن مرکزی در ادامه این پنل با اشاره به گزارش دانشگاه مکنزی بیان کرد: ۸۲ درصد از مدیران صنعت معدنکاری تحول دیجیتال را از ارکان اصلی کسب و کار خود دانسته اند و معتقدند در توسعه تحول دیجیتال، ارزش آفرینی در دیتا و اطلاعات اتفاق میافتد.
او با بیان اینکه نقشه تحول دیجیتال سازی سنگ آهن مرکزی را به پایان رساندیم و به زودی رونمایی می شود، افزود: کشور چین دیجیتال سازی را پشت سرگذاشته و با دیتاها در حال ارزش آفرینی است و سهم آن در GDP بسیار است. دنیا با سرعت در حال پیشرفت تکنولوژی است، در دنیا چالش های تامین انرژی بسیار است و تجارب دنیا نشان داده میتوان با ورود نوآوری و هوش مصنوعی از هدر رفت انرژی و بهینهسازی بهرهمند شد. گرچه این نتیجه سیاستگذاری درست دولتها بوده و مسیر ارزش آفرینی از بالا به پایین سوق یافته است. بنابراین بهتر است در عصر تحول دیجیتال، فرصت ها به وجود بیاید و این شاخص ها از سوی سیاستگذاران تقویت شود.
در ادامه این پنل هادی حسینی دانشیار دانشگاه صنعتی اصفهان و مجری پروژههای هوشمندسازی معدن مس سرچشمه به مشکلات نبود نوآوری در ناوگان معادن اشاره کرد و گفت: بودن و نبودن تکنولوژی و کندی در فرآیند دیجیتالیز کردن به شدت بهرهوری در معادن را تحت تاثیر قرار داده در حالی که باید باورپذیری سرعت بگیرد. چرا که بسیاری از کارها که انسان نمی تواند انجام دهد، سامانهها به راحتی میتوانند به نیروی انسانی کمک کنند.
او افزود: با خرابی یک ماشین یا تجهیزات معدن و کارخانه در سود و تولید ماهانه متضرر میشود در حالیکه اگر هوش مصنوعی پای کار باشد، از خرابی های احتمالی و وقوع اتفاقات جلوگیری میکند. به طور مثال با خرابی یک شاول در کل پروسه تولید ضررهای هنگفتی یک معدن متحمل میشود.
حسینی ادامه داد: در مجموعه مس سرچشمه توانستیم اقداماتی در راستای بهرهمندی از خودرانها و تصویربرداری ماهواره ای داشته باشیم ولی در حال حاضر نیازمند تقویت زیرساختها هستیم تا بستری برای انتقال اطلاعات و داده و نگهداری از آنها پیدا کنیم که در این راستا مذاکراتی با همراه اول، ایرانسل و ابرآروان داشته ایم.
بهاره خازنی مجری طرح هوشمندسازی معادن و صنایع معدنی ایمیدرو در ادامه مطرح کرد: ایمیدرو با توجه به برنامه هفتم توسعه، ماموریت هایی تعریف کرده است. ما از دو مسیر می توانیم به هوشمندسازی برسیم. ابتدا خود سازمان را هوشمند کنیم سپس تمام واحدها و زیرمجموعه ها را هوشمند کنیم. گرچه قرار است با هاب هوشمند ایمیدرو، تمام ارگان ها در این مسیر قرار بگیرند.
او افزود: تحول دیجیتال بسیار مهم شده و اغلب سیاستگذاری ها دنبال توسعه آن است. وقت آن است که ایمیدرو فرماندهی برای آن به دست بگیرد. بنا بر تفاهمنامه ایمیدرو، وزارت صنعت، وزارت ارتباطات و معاونت علمی در این راستا میتوان اقدامات بسیاری کرد. هاب هوشمند از دغدغه های ایمیدرو است و برای دستیابی به آن سیاستگذاری مناسب، نقشه راه و حکمرانی هوشمند و داده محور داشته باشیم.
خازنی گفت: فرآیندهای هوشمندسازی را بهینه کنیم و اطلاعاتی جامع از شرکت های معدنی داشته باشیم. در این همافزایی اشتراکگذاری تجارب بسیار حائز اهمیت است.
محمدرضا خالصی دانشیار دانشگاه تربیت مدرس و موسس شرکت یک دانشبنیان در ادامه عنوان کرد: تحول در ارتباطات به وجود آمده و با ابزارها و تکنولوژی مسیر دادهپردازی تغییر یافته است.
او افزود: صنعت معدنکاری ما به شدت مشکل تکنولوژی دارد. اگر ما ماشین آلات جدید بیاوریم، امکانات خودران دارد می توان مسیر رت برای تحول دیجیتال آماده کرد. اما متاسفانه در تمامی معادن فرسودگی ماشین آلات دغدغه است. از سویی باید در سیاستگذاریها هوشمندسازی را فراگیر کرد تا همه از سرویس های دیجیتالی بتوانند استفاده کنند. ما در توسعه داده مشکل داریم و در حالی که برای توسعه دانش و خدمات دیجیتال محور باید از افراد متخصص استفاده کرد و تخصصهای میان رشتهای ایجاد کرد.