X
   
 
    • تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۰۲/۱۶
      منبع خبر : تریبون نیوز
    • مدیر مرکز نوآوری ایمینو در گفت‌وگو با تریبون‌نیوز:

      از صنعت نسل چهار غافل نیستیم

      در ایران سازمان‌های متولی بخش معدن و صنایع‌ معدنی تلاش‌هایی برای رفع مشکلات این حوزه، با کمک اکوسیستم نوآوری و دانشگاه‌ها کرده‌اند. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع‌ معدنی ایران(ایمیدرو) نیز به همین جهت مرکز نوآوری ایمینو را تاسیس کرده است. مجید وفایی‌فرد، رئیس مرکز ایمینو در گفت و گو با «تریبون نیوز» به فعالیت‌های این مجموعه در سال گذشته پرداخته و برنامه‌های این مرکز در سال جاری را تشریح کرده است. این گفت و گو را در ادامه بخوانید.
      از صنعت نسل چهار غافل نیستیم

      مهم‌ترین رسالتی که مرکز ایمینو برای خود قائل است چیست؟ آیا ایمینو یک شتابدهنده است یا چیزی فراتر از آن؟

      مرکز نوآوری ایمینو وظایف مختلفی را برای خود در نظر دارد که مبحث شتابدهی، یکی از بخش‌های آن است. فعالیت این مجموعه از دو سال پیش شروع شد و از سال گذشته با عنوان طرح زیست‌بوم نوآوری معادن و صنایع معدنی ایران به کار خود ادامه داد. مهم‌ترین وظیفه‌ای که در ایمینو برای خود قائل هستیم، تسهیلگری و رگولاتوری در حوزه تخصصی فناوری و نوآوری معدن و صنایع معدنی است. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده، مهم‌ترین هدف ایمینو اتصال ایده‌های ارزش‌آفرین بخش معدن و شرکت‌های دانش‌بنیان در زنجیره معدن به بازار و صنعت کشور است. هدفی که دست‌یابی به آن منجر به توسعه در هر دو طیف خواهد شد.

      در کنار این وظایف، ایمینو سعی دارد ایده‌های ارزش‌آفرینی را که به دلایل گوناگون نیاز به کمک و حمایت دارند، روند شتابدهی و حمایتگری آنها را بر عهده گیرد. در زمینه شتابدهی سعی شده است تا رقابتی با بخش خصوصی شکل نگیرد و فقط در صورت ضرورت اقداماتی از این دست انجام شود. خوشبختانه شتابدهنده‌های موفقی در حوزه‌ی معدن با همیاری بخش خصوصی شکل گرفته‌اند. توسعه و رشد این شتابدهنده‌ها نیز جزو مواردی است که ایمینو از آن استقبال می‌کند.


      سال گذشته برای ایمینو سال مطلوبی بود؟ اهدافی که برای این مراکز در نظر گرفته شده بود تا چه میزان محقق شد؟ برنامه ایمینو برای سال جاری چیست؟

      همانطور که مطرح کردم، همرسانی و گسترش ارتباط در حوزه‌ای نوآوری و فناوری یکی از مهم‌ترین وظایف ایمینو محسوب می‌شود. به همین جهت، در سال گذشته طرح جمع‌آوری اطلاعات شرکت‌های دانش‌بنیان را اجرا کردیم. همچنین مجموعه رویدادهای دایان توسط ایمینو برگزار شد که امسال نیز ادامه‌دار خواهد بود. تا به امروز پنج رویداد دایان برگزار شده است و در آستانه برگزاری رویداد ششم هستیم. این رویدادها در حوزه‌های تخصصی معدن نظیر فولاد، فرآوری محصولات معدنی، HSE، ماشین‌آلات معدنی و صنعت نسل چهار ( I4 ) بوده است.

      رویداد دایان شش که امسال برگزار خواهد شد نیز به حوزه‌ی استخراج و اکتشاف می‌پردازد. دایان دارای مراحل مختلف است و در ابتدا استارتاپ‌ها رزومه خود را ارائه می‌دهند. پس از ارزیابی، شرکت‌های منتخب در طی رویداد دستاوردهای خود را معرفی‌ می‌کنند. ساختار رویداد به صورتی است که این شرکت‌ها با بخش صنعت و بازار ارتباط بگیرند و نیازهای آنها را مرتفع کنند.

      در کنار برگزاری رویداد دایان در سال جاری، آیین‌نامه‌ای در خصوص ارکان پژوهشی ایمیدرو را تدوین و جهت تصویب و ابلاغ به ایمیدرو ارائه کرده‌ایم. همچنین تلاش داریم به مانند سال گذشته با بازیگران اصلی این زیست‌بوم تفاهم‌نامه‌هایی را منعقد کنیم. معاونت علمی ریاست جمهوری، معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، سازمان فنی حرفه‌ای کشور و انجمن‌های تخصصی معدن نظیر فولاد و مس از جمله مرکزهایی بوده‌اند که با ایمینو تفاهم‌نامه امضا کردند. استفاده از ظرفیت و شبکه‌های این مراکز مهم‌ترین هدف در امضای این تفاهم‌نامه‌ها بوده است.

      در حال حاضر فضای حمایتی از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها در نسبت به گذشته بسیار بازتر است. با اینحال استقبال از این فضا آنگونه که انتظار می‌رفت نبوده است.مشکلی که امیدواریم بزودی برطرف شود.



      مرکز نوآوری ایمینو


      یکی از چالش‌های اصلی تیم‌های نوآور و دانش‌بنیان، ارتباط‌ گیری با صنعت و تجاری‌سازی محصولات خود است. ایمینو برای تسهیل در این روند چه برنامه‌ای دارد؟

      ایمینو همواره سعی داشته است تا ارتباط صنعت کشور و شرکت‌های نوآور به ویژه در صنعت معدن گسترده‌تر شود. مسئله‌ای که در رویداد دایان نیز بازتاب پیدا کرده است. ایمینو تلاش داشته است تا در کنار برگزاری دایان، مشاورهای تخصصی در همین زمینه به استارتاپ‌ها ارائه کند. همچنین در زمینه اطلاع‌رسانی و مارکتینگ نیز اقدامات مناسبی انجام شده است و تیم‌های منتخب توسط رسانه‌های ایمینو معرفی شده‌اند.

      در انتهای سال گذشته تفاهم‌نامه‌ای هم با صندوق بیمه در همین جهت منعقد کردیم تا مقداری از ریسک همکاری استارتاپ‌ها و صنایع را کاهش دهیم. تفاهم‌نامه‌ای که در حال تدوین راهکارهای اجرایی آن هستیم. در کنار این موارد با موسسه مشترک ایمیدرو و دانشگاه‌ همکاری‌هایی برای شناسایی چالش‌های شرکت‌های دانش‌بنیان انجام شده است که گزارش کامل آن در ابتدای تابستان منتشر خواهد شد. قدم بعدی برطرف کردن این چالش‌ها است.

      اکثر شرکت‌های دانش‌بنیان با دو چالش اصلی توسعه بازار و تامین مالی روبه‌رو هستند. برای مرتفع کردن این چالش‌ها، در کنار تفاهم‌نامه‌ی همکاری با صندوق بیمه، حمایت‌گری خاص بخش معدن و صنایع معدنی نیز در حال پیگیری است. جشنواره اینوماین نیز با همین هدف در پایان تابستان برگزار خواهد شد.


      صنعت I4 یا نسل چهار یکی از حوزه‌های روبه گسترش در سطح جهانی است که در ایران نیز در حال شکل گرفتن است. ایمینو برای همکاری و حمایت از شرکت‌های فعال در این حوزه طرحی دارد؟ آیا این برنامه‌ها فقط محدود به ایمینو است یا ایمیدرو نیز آن را در نظر دارد؟

      صنعت نسل چهار یک حوزه جدید و روبه گسترش است. ایمینو نیز به همین دلیل از این صنعت غافل نبوده است و در رویداد دایانی که در بهمن‌ماه سال گذشته برگزار شد، به صورت کامل به این صنعت پرداخته شد. نیازهای نوآورانه در این حوزه به دلیل جدید بودن بسیار زیاد و متنوع است و استارتاپ‌های بیشتری نیز در آن شکل خواهند گرفت. در رویدادهای آینده ایمینو نیز به این حوزه توجه شده است.

      حمایت‌ها از شرکت‌های نوآور صنعت نسل چهار مثل گذشته در دستور کار ایمینو است. در طرح سامانه‌ی زیست‌بوم نوآوری نیز سعی شده تا از ظرفیت استارتاپ‌های بخش اقتصاد دیجیتال استفاده شود. صنعت معدن به عنوان یک صنعت سنتی و مادر در زمینه ارتباط با شبکه‌ی دیجیتال و مباحث نوآوری عقب است. وضعیتی که مختص به ایران نیست و در بخش‌های زیادی وضعیت به همین شکل است. در ایران علی‌رقم این وضعیت، در چند سال اخیر قدم‌های مثبتی برای ورود صنعت نسل چهار به حوزه‌ی معدن برداشته شده است. این صنعت در بخش برنامه‌ریزی و تصمیم‌سازی برای معادن وارد شده است و نتایج مطلوبی نیز به همراه داشته‌ است. ایمینو در نظر دارد تا از استارتاپ‌هایی که در این بخش، باری را از دوش زنجیره‌ی معدن بر می‌دارند حمایت کند.

      در کنار این سعی شده است تا نیازهای صنعت کشور بررسی و ثبت شود. پژوهشگران و تیم‌های نوآور با مطالعه این نیازها، در کنار ایده‌های خود می‌توانند راهکارهای جدیدی برای این نیازها ارائه کنند. ایمیدرو هم از صنعت نسل چهار غافل نبوده است. این سازمان در سال گذشته با همکاری دانشگاه‌ها، تحقیقاتی را در این زمینه انجام داد که حاصل آن برنامه عملیاتی ورود به صنعت نسل چهار بود.


      https://triboon.news?p=7061

      ارسال دیدگاه
      آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.