به گزارش ایمینو، مجری این میزگرد مصطفی موذنزاده، بنیانگذار ایمیدرو بود که در کنار بهرام شکوری، وجیهاله جعفری، اردشیر سعدمحمدی، محمدرضا بهرامن، مهدی کرباسیان و ابراهیم جمیلی این میزگرد را مدیریت میکرد.
موذنزاده از حاضران خواست تا به جای کمیگویی، کیفیگویی را در پیش ببرند و به یک پرسش اساسی پاسخ دهند که مهمترین اولویت بخش معدن کشور چیست؟
اولویتهای ایمیدرو در معدن
وجیهاله جعفری، رئیس ایمیدرو نخستین فردی بود که به این پرسش پاسخ داد.
او اولویت اول را بها دادن به بهبود زیرساختها دانست و گفت: در زیرساختهای معادن و صنایع معدنی مانند برق، آب، ریل، جاده و گاز مشکل داریم.
او افزود: از آنجا که توسعه صنایع بزرگ معدنی بدون توجه به زیرساختها انجام شده با چالشهایی نظیر کمبود آب و انرژی مواجه شدهایم.
جعفری افزود: با توجه به خاموشیهای امسال بخش معدن و صنایع معدنی و نبود زیرساختهای مناسب، تامین ۱۰ هزار مگاوات برق، ایجاد ریل و انتقال آب از سواحل جنوبی کشور را در دستور کار قرار دادهایم.
جعفری کمبود مواد معدنی به دلیل بیتوجهی به اکتشافات را چالش اساسی بخش معدن و توجه به اکتشافات گسترده را اولویت بعدی بخش معدن دانست.
او گفت: با توجه به اکتشافات اخیر مشکلی در تامین مواد اولیه در فلزات غیر آهنی نداریم اما در بخش سنگ آهن و بوکسیت نیازمند اکتشافات جدید هستیم.
رئیس ایمیدرو افزود: ارزش اکتشافات جدید معدنی چیزی حدود ۱۳ میلیارد دلار تخمین زده شده است.
جعفری اولویت بعدی در بخش معدن را استفاده بهینه از ذخایر معدنی کشور دانست و گفت: با استفاده از فناوریهای جدید بهتر است باطلههای مواد معدنی را استحصال کنیم و به نحوی از ذخایرمان بهرهبرداری کنیم که بهینهترین فرآوری را داشته باشد.
او اولویت آخر بخش معدن را حرکت به سمت اکتشاف و تولید عناصر نادر خاکی دانست و گفت بهتر است که در این زمینه دارای برنامه شویم و سرمایهگذاری کنیم.
لزوم تغییر ساختار در معدن
بعد از جعفری نوبت به اردشیر سعدمحمدی، مدیر عامل شرکت ملی مس رسید.
او نخستین اولویت بخش معدن را آموزش و پرورش نیروی انسانی شایسته دانست و گفت که لازم است تا سرفصلهای درسی در دانشکدههای معدن تغییر یابد.
سعدمحمدی اولویت دوم بخش معدن را داشتن برنامهای همسو با روندهای بینالمللی دانست و گفت: نیاز است تا ماشینآلات بزرگ معدنی مورد استفاده قرار گیرد تا بتوانیم با رقبای بزرگ جهانی به رقابت بپردازیم. در این صورت دانش معدن و طراحیهای موجود در معادن دگرگون خواهد شد و ما عملا خواهیم توانست در تولید و بهرهوری همگام با بزرگان جهان گام برداریم.
او افزود: امروز در معادن بزرگ دامپتراکهای ۵۵۰ تنی استفاده شده و از شاولهای بزرگ بهره میبرند که این موضوع تولید را در بخش معدن اقتصادی میکند.
مدیر عامل شرکت ملی مس اولویت سوم بخش معدن را تغییر ساختار در این بخش دانست و گفت: ساختار فعلی بخش معدن کند بوده و هوشمند نیست و نمیتوان با آن برنامهها را پیش برد.
از نظر سعدمحمدی اولویت چهارم بخش معدن، نحوه تامین مالی اجرای این برنامههاست.
آینده بخش معدن در ۲۰۵۰
نوبت به محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران که رسید، آیندهپژوهی در بخش معدن را اولویت مهم بخش معدن معرفی کرد.
او گفت: آینده بخش معدن را تا سال ۲۰۵۰ باید تعریف کنیم چراکه دوران برنامههای ۵ ساله گذشته است.
بهرامن افزود: در سال ۲۰۳۵ با کمبود مواد معدنی در دنیا مواجه خواهیم بود و ایران میتواند بازار خوبی در این زمینه تعریف کنیم.
او گفت: باید مدیران توسعهگرا تربیت کنیم و رابطه صنعت و دانشگاه را ارتقا دهیم.
به اعتقاد بهرامن سیاستگذاران ایران در بخش معدن بسیار ضعیف عمل کردهاند چراکه استراتژی مدون و فرماندهی متمرکزی در این بخش وجود ندارد.
او اولویت مهم بخش معدن را دیپلماسی اقتصادی در بخش معدن دانست و گفت: مشخص نیست که متولی دیپلماسی بخش معدن با کیست.
از نظر بهرامن اولویت بعدی بخش معدن، تعیین تکلیف سرمایهگذاری خارجی در بخش معدن است و باید مشخص شود که به سرمایهگذار خارجی نیاز داریم یا خیر و اگر نیاز است چگونه موانع آن باید برداشته شود.
وزارت معادن و فلزات احیا شود
مهدی کرباسیان، رئیس پیشین ایمیدرو عضو بعدی پنل این میزگرد بود که اولویت اول بخش معدن را اکتشاف دانست. او گفت: اگر به این سمت حرکت کرده و ذخایر جدید کشف کنیم سیاستگذاران مجبورند به توسعه معدن توجه کنند.
او اولویت بعدی بخش معدن را توجه به معدنکاری عمیق دانست و گفت که با توجه به عمق کم معدنکاری در ایران، باید به سمت معدنکاری عمیق برویم و ذخایر عمقی را به بهرهبرداری برسانیم.
کرباسیان گفت: از تکنولوژیهای روز دنیا عقب ماندهایم و ناچاریم به سمت تکنولوژی نوین برویم و امیدواریم با به نتیجه رسیدن برجام، بتوانیم از فرصت بهروز رسانی تکنولوژی استفاده کنیم.
او افزود: تجربه مدیریتی من در ایمیدرو میگوید که جذابیت برای سرمایهگذاری خارجی در بخش معدن ایران بالاست که بهتر است از این فرصت استفاده کنیم.
اهمیت به نقش ایمیدرو، موضوع بعدی بود که کرباسیان به آن پرداخت. او با اشاره به تغییر ساختار در چارت وزارت صمت افزود: ایمیدرو باید حامی بخش خصوصی و حامی بخش معدن باشد و ضعیف کردن این سازمان به نفع کشور نیست.
او حتی پیشنهاد داد که احیای وزارت معادن و فلزات امروز بیش از هر زمان دیگری میتواند به توسعه کشور کمک کند.
اهلیت معدنداری
ابراهیم جمیلی به عنوان دیگر عضو این پنل اهلیت در معدنداری را یکی از اولویتهای بخش معدن دانست و گفت: ما معدنداری میکنیم اما معدنکاری نمیکنیم.
رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران توجه به هوش مصنوعی و آموزش را اولویت دیگر بخش معدن دانست و افزود: اگر ۱۰ سال دیگر حتی معادن بسیار غنی داشته باشیم، متخصص نخواهیم داشت چرا که مهندسان معدنی تربیت کردهایم که معدن ندیدهاند.
جمیلی توجه به تشکیل کنسرسیومها و هلدینگهای بزرگ معدنی را یکی از اولویتهای دیگر بخش معدن دانست و گفت: باید کنسرسیومهای بزرگ اکتشافی و استخراجی تشکیل دهیم و معدن را در مقیاسهای بزرگ توسعه دهیم تا سهم بزرگتری از بازار را در بخش معدن دنیا کسب کنیم.