X
   
 
    • تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      منبع خبر : ایرنا
    • عزم نانویی ها برای رفع چالش های کلیدی کشور

      رویکرد اصلی نانو درچند سال اخیر بحث صنعتی سازی فناوری نانو در پنح حوزه آب و محیط زیست، بهداشت و سلامت، نفت و انرژی، ساختمان و حوزه کشاورزی با رویکرد حل مسائل و چالش های اصلی کشور بوده است، رویکردی که البته نیازمند حمایت های بودجه ای بیشتر از فناوران این حوزه است.
      عزم نانویی ها برای رفع چالش های کلیدی کشور

      به گزارش ایمینو، کشورمان ایران متاسفانه در حال حاضر از مشکلات عدیده ای رنج می برد، حوزه آب و محیط زیست و همچنین حوزه کشاورزی از جمله این بخش ها محسوب می شوند و به دلائلی از جمله تامین آب سالم و البته امنیت غذایی از حساسیت های ویژه ای نیز برخوردارند.

      برخی از مشکلات حوزه آب بیشتر به دلیل موقعیت حغرافیایی خاص ایران و بروز خشکسالی های پی در پی و برداشت های بیش از حد متعارف از آب های سطحی و زیرزمینی برای مصارف کشاورزی و صنعتی حادث شده و در ادامه، کمبود شدید آب و کاهش کیفیت آب را بدنبال داشته است.
      بخش کشاورزی نیز برای استفاده بهینه از آب و عبور از مرحله سنتی به مرحله نوین که البته اقدامات بسیار با ارزشی در طول سالهای گذشته در این حوزه انجام شده است، نیازمند استفاده هرچه بیشتر از تجهیزات و فناوری های جدید است.

      اما حوزه نانو از جمله حوزه های قدرتمند کشور محسوب می شود که برای رفع بسیاری از چالش های اصلی کشور در حوزه های مختلف با حمایت از نخبگان و دانش بنیان ها فناوری های مرتبط طراحی و بومی سازی کرده است.

      نانو بعنوان حوزه ای که سهم ایران در تولید مقالات در سال ۲۰۰۱ تنها ۱۰ مقاله ISI بود، امروز این سهم به ۳۴ مقاله افزایش یافته است و در حال حاضر حدود ۶ درصد از تولید علم نانو در دنیا مربوط به کشورمان است.

      اما ایران در حال حاضر پس از کشورهای آمریکا، هند و چین رتبه چهارم نانوتکنولوژی دنیا را داراست و در حالی که در سال ۲۰۰۱ تنها ۱۰ نفر از اساتید کشورمان با این علم آشنا بودند؛ یکی از ماموریت های ارزشمند ستاد توسعه فناوری نانو، برنامه ریزی در جهت ایحاد ارتباط نخبگان دانشگاهی با فناوری ها و علوم نانو بوده است، به طوریکه هم اکنون ۶۶ دانشگاه در دوره کارشناسی ارشد و ۲۲ دانشگاه در مقطع دکتری در گرایش‌های مختلف نانو تکنولوژی دانشجو می پذیرند.

      ایران پنجمین قدرت اثرگذار حوزه نانو در دنیا

      دبیرستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با اشاره به شکل گیری ۳۰۰ شرکت دانش بنیان نانویی و تولید ۷۵۰ محصول نانویی در کشور گفت:محصولات این شرکت ها به ۵۰ کشور دنیا صادر می شود.
      دکترسعید سرکار در گفت و گو با ایرنا با اشاره به گزارش دانشگاه تکنولوژی جورجیای آمریکا در ارتباط با سهم اثر بخشی کشورها در بروز و ظهور نانو در دنیا بیان کرد: بر اساس این گزارش چین با پشت سر گذاشتن آمریکا بیشترین میزان اثرگذاری در بروز و ظهور فناوری نانو داشته و پس از آن کره جنوبی و هند قرار دارند و از ایران به عنوان پنجمین کشور با بیشترین میزان اثر گذاری نام برده شده است.

      گله مندی رییس ستاد نانو از وضعیت بودجه این ستاد

      دبیرستاد توسعه نانو با تاکیدبراینکه، بودجه نانو در طول سه سال اخیر با وجود پیشرفت های ابن حوزه از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده است، افزود:بودجه نانو از سوی سازمان برنامه و بودجه برای سال ۱۳۹۹ حدود ۸۵ میلیارد تومان پیشنهاد شد، اما در جلسه ای متاسفانه این بودجه با وجود افزایش تورم و قیمت دلار به ۴۲ میلیارد تومان کاهش یافت.
      دکترسرکار افزود:این درحالی است که بودجه باقی بخش ها از جمله دانشگاه ها و پژوهشگاه ها از ۲۲ تا ۸۰ درصد رشد داشته اند.

      وی با اشاره به اینکه، برای سال ۱۴۰۰ نیز بودجه نانو بعنوان یکی از پیشگامان این عرصه در دنیا آنهم با لابی مجلس تنها ۱۶ درصد رشد داشته است اظهارکرد: متاسفانه در ابتدا این بودجه حدود ۷۲ میلیارد یعنی به میزان سال ۱۳۹۷ پیشنهاد شده بود که بعد ۱۶ درصد افزایش یافت، البته آثار این کاهش بودجه در سالهای آتی در این عرصه مشهود خواهد بود.
      دبیرستاد توسعه نانو با بیان اینکه، در سال ۱۳۹۸ فروش محصولات شرکت های نانویی ۴ هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان بوده است و ارزش افزوده پرداختی به دولت فقط برای سال ۱۳۹۸ حدود ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است، افزود: این درحالی است که بودجه بخش نانو برای سه سال ۹۸، ۹۹ و ۱۴۰۰ حدود یک پنجم این رقم بوده است.

      افزایش تعداد محصولات نانویی به ۲ هزار محصول

      دبیرستاد توسعه فناوری نانو در ادامه با بیان اینکه، طبق رصد انجام شده از سوی ستاد نانو تعداد محصولاتی نانویی در حال حاضر به بیش از دو هزار محصول رسیده است، درعین حال افزود:البته تعداد محصولات نانو که موفق به دریافت گواهینامه کیفیت سخت گیرانه نانو مقیاس شده اند به ۷۵۰ محصول رسیده است.
      وی گفت: این ۷۵۰ محصول توسط ۳۰۰ شرکت نانویی تولید می شود و حوزه نانو در طول سال های اخیر همواره از یک روند رو به رشد سالانه در تولید محصولات برخوردار بوده است.
      سرکار با بیان اینکه، اقتصاد کشور در طول سالهای اخیر دچار رکود بوده است افزود:اما اقبال صنایع به حوزه نانو و بهره مندی از فناوری های نانو بسیار افزایش داشته است، چراکه استفاده از فناوری های نانو ارزش افزوده و مزایای رقابتی بالایی برای برای توسعه بازار داخلی و همچنین صادرات ایجاد می کند.

      فروش ۹ هزارمیلیارد تومانی محصولات نانویی در سال ۹۹

      اما دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در ادامه با اشاره به مشکل کرونا و ورود شرکت های دانش بنیان نانویی در تامین تجهیزات و موادضدعفونی کننده و ماسک موردنیاز بخش درمان کشور گفت: شرکت های دانش بنیان نانویی فعال در حوزه سلامت در طول سال گذشته موفق به دستیابی به بازارهای ارزشمند صادراتی شدند.

      دکترسرکار در ادامه، پیش بینی کرد میزان فروش و صادرات شرکت‌های دانش بنیان نانویی که به طور معمول در تیرماه هر سال اعلام می شود، حدود ۹ هزار میلیارد تومان باشد.

      رویکرد اصلی ستاد نانو مسئله محور بوده است

      اما مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تاکید براینکه، رویکرد اصلی این ستاد در توسعه فناوری ها در طول ۸ سال گذشته مسئله محور بوده است، افزود:نگاه ما به تولید و توسعه فناوری و عرضه آن بخصوص در بخش صنعت صرفا توجه به مراکز علمی و دانشگاهی نبوده است، بلکه بیشتر تقاضا محور بوده است.

      علی اصغر نجیمی در گفت و گو با ایرنا بیان کرد:در حال حاضر فعالیت های ستاد نانو حدود ۱۵ حوزه را در بر می گیرد و اکثر صنایع کشور در این حوزه ها فعال هستند.
      وی افزود: در طراحی و تولید فناوری همه حوزه ها برای ما یکسان نیستند و اولویت ستاد نانو برای رفع چالش های اساسی کشور بیشتر بر پنج حوزه ارزبر و همچنین وابسته به فناوری های وارداتی متمرکز است.

      نجیمی حوزه های آب و محیط زیست، انرژی و نفت، بهداشت و سلامت، کشاورزی و ساختمان را ازجمله حوزه هایی نام برد که مسائل و چالش های کلیدی کشور را در برگرفته است و فناوری نانو می تواند به لحاظ اقتصادی و جلوگیری از خروج ارز تاثیرگذاری بسیار بالایی در این حوزه ها داشته باشد.

      وی در عین حال بیان کرد:البته درکنار توجه به حوزه های کلیدی کشور، بحث شناسایی فناوران، نخبگان و استعدادهای برتر و اقدامات حمایتی از آنها از ماموریت های ویژه ستاد نانو فناوری است.

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو با اشاره به فعالیت شرکت های نانویی در سایر حوزه ها همچون صنایع نساجی، خودرو و حمل و نقل ریلی، هوایی، دریایی، لوازم خانگی، نانو مواد، تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی و همچنین صنایع پلیمری، تاکید کرد: التبه اولویت ستاد نانو متمرکز بر پنج حوزه اصلی آب و محیط زیست، انرژی و نفت، بهداشت و سلامت، ساختمان و کشاورزی است.

      حوزه آب و محیط زیست
      اما یکی از حوزه هایی کلیدی در کشورمان که به لحاظ جغزافیایی از آن رنج می برد، مسئله کمبود آب و خشکسالی است.
      این معضل در طول دهه های اخیر به دلیل کاهش بارندگی ها مشکلات عدیده ای را از جمله خشکی سرزمینی، کمبود آب، شوری آب، آلودگی آب و همچنین مسائل زیست محیطی، مهاجرت از روستاها به شهرها بخصوص از مناطق مرکزی، جنوب و شرق کشور را بدنبال داشته است.

      حوزه ای که ستاد نانو با تمرکز بر آن و همچنین حمایت از فناوران توانسته است با بومی سازی فناوری های مرتبط برای برخی از مشکلات موجود در این حوزه چاره اندیشی کند.
      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو در این خصوص با اشاره به مشکل خشکسالی بعنوان یک معضل ریشه ای کشور اظهارکرد:متاسفانه مسئله خشکسالی در کشور آلودگی آب را نیز بدنبال داشته است که وجود آرسنیک یا فلزات سنگین در آب برخی مناطق کشور از آن جمله است و به دلیل اینکه طعم و بوی خاصی نیز ندارد یکی از آلایندگی های خاموش محسوب می شود.

      نجیمی همچنین یکی دیگر از مشکلات آب در برخی از مناطق کشور را وجود نیترات، شوری آب و کدورت آب عنوان کرد و افزود:این مسائل همه می توانند با میکروبی کردن آب، مشکلات متعددی برای سلامت مردم از جمله مشکلات گوارشی ایجاد کنند.

      وی با اشاره به تمرکز ستاد نانو برای رفع معضل آرسنیک از آب تصریح کرد:موضوع اصلی استفاده از فناوری های ساخت داخل بعنوان جایگزین سیستم های گران قیمت اروپایی ها بود.

      نجیمی با اشاره به استفاده از نانوجاذب های آهن برای آرسنیک زدایی آب در ۹ شهر کشورمان افزود: خوشبختانه شرکت های نانویی در سال ۱۳۹۹ در استان های مختلف ‌شور توانستند درمناقصات برنده شده و با همکاری آبفا و معرفی فناوری های جدید کار آرسنیک زدایی از آب این مناطق را با موفقیت به پایان برسانند.
      وی با بیان اینکه، در نیترات زدایی از آب نیز چند منطقه بعنوان پایلوت در کشور انتخاب شده است تاکید کرد: در حال حاضر ستاد نانو از آمادگی کامل انجام میکروب زدایی و رفع مشکل کدورت آب برخوردار است۰

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو خاطرنشان کرد: سال گذشته یکی از مهمترین فعالیت شرکت های نانو توسعه غشاهای نانو ساختارهای سرامیکی با قیمت های بسیار مناسب و طول عمر بسیار بالا بوده است و آنها دسترسی مردم به آب سالم را فراهم کردند.
      وی همچنین یکی از فناوری های مرتبط با رفع شوری آب را تکنولوژی مکمل سیستم های RO نام برد و در عین حال افزود:البته مزیت الکترودیالیز نسبت به RO این است که پسماند بسیار کمتری دارد و دوست دار محیط زیست است.

      نجیمی همچنین با اشاره به انجام پروژه از بین بردن شوری آب در دو شهر بوشهر و شوش در جنوب کشور گفت:در سیستم RO هنگامیکه آب تصفیه می شود، ۶۰ درصد آب تصفیه و ۴۰ درصد شورتر و حاوی املاح بیشتر دوباره به طبیعت باز می گردد و مشکلات بیشتری ایجاد می کند که ما با یک سیستم ترکیبی این پسماند را برای اینکه دوباره به طبعیت برنگردد بسیار کم کرده و خشک می کنیم.

      وی با اشاره به اجرای سیستم پسماند از سوی فناوران نانویی در یکی از تصفیه خانه های شهرکاشان که پسماند بسیار بالایی تولید می کرد گفت:آنها با اجرای سیستم تصفیه پسماند ضمن رفع مسئله شوری آب، موفق به ذخیره حجم بالایی آب برای صنایع کاشان شدند.

      نجیمی با اشاره به کمبود آب در کشور و مصرف بی رویه آن و همچنین هدررفت آب فراوان در شبکه توزیع کشور اظهارکرد:رویکرد اصلی ستاد نانو برای حفظ هرچه بیشتر ذخایر آبی که در قالب چندین طرح برای بخش خانگی و صنعت در حال پیگیری است، بحث بازچرخانی آب و مصارف مجدد آن پس از تصفیه با استفاده از فناوری های جدید مانند سنسورها قابل استفاده در خطوط توزیع، مصرف و تشخیص نشتی شبکه های توزیع از طریق هوش مصنوعی است.

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو همچنین گفت: سومین کاری که ستاد نانو در حوزه آب پیگیری کرده است مقوله شیرین سازی اقتصادی آب دریاست که این پروژه نیز در مناطق جنوبی کشور آغاز شده است.

      وی در خصوص مزایای اقتصادی محصولات نانویی در حوزه آب تصریح کرد:پروژه آرسنیک زدایی از آب برای ۹ شهر کشور با یک ششم قیمت آلمانی ها به سرانجام رسید و در شیرین سازی آب نیز کار بسیار اقتصادی انجام شده است،. لذا هنگامی که در حوزه نانو محصولی بومی سازی می شود به لحاظ اقتصادی بسیار باارزش است.
      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو در خصوص تعداد محصولات و فناوری حوزه آب و محیط زیست بومی سازی شده در کشور تصریح کرد:در حوزه آب ۱۷ فناوری پلتفرمی را توسعه داده ایم و ۲۵ محصول نیز بومی سازی شده است.

      وی مسئله گوگردزدایی از سوخت را بعنوان یکی از مهمترین آلاینده های زیست محیطی، از اقدامات ارزشمند ستاد نانو در حوزه آلودگی هوا دانست و افزود: سرمایه گذار بخش خصوصی نیز برای انجام این پروژه جذب شده است.

      نجیمی افزود:با استفاده از فناوری نانو کاتالیست و نانوجاذب ها توانسته ایم با یک کار در اشل اقتصادی کوچک، گوگرد موجود در مازوت را به زیر نیم درصد برسانیم، در حال حاضر نیز حمایت بسیار خوبی از این پروژه شده است و احتمالا امسال یکی از واحدهای صنعتی در این بخش راه اندازی و این معضل بزرگ زیست محیطی با توسعه فناوری رفع خواهد شد.

      وی همچنین محصولات بومی سازی شده نانویی شامل فیلترهای هوا، فیلترهای صنعتی برای خروجی کارخانه های عظیم آلاینده، دستگاه های تصفیه هوا برای اماکن آلوده و سیستم های الکترودیالیز در برخی حوزه ها همچون پساب های صنایع نساجی و کشتارگاه ها را از دیگر محصولات نانویی در حوزه حفاظت از محیط زیست نام برد و تاکید کرد: در واقع تفکر استراتژی ستاد نانو رفع اساسی مشکلات زیست محیطی با استفاده از فناوری های نانویی از منشاء است.

      نجیمی همچنین استفاده از فناوری سبز در صنایعی که برای آبکاری محصولات خود از فسفات و کروماته استفاده و پسماندهای بسیارآلوده و سمی تولید می کنند را یکی دیگر از اقدامات ارزشمند نانویی ها عنوان کرد و افزود:در واقع استفاده از مواد رنگی آلاینده در واحدهای صنعتی دنیا بخصوص در اروپا از سال ۲۰۱۶ ممنوع شده است.
      وی افزود:خوشبختانه فناوری های سبز که از سوی سه شرکت بخش خصوصی، صنعتی به بازار عرضه شده است، بسیار از سوی بخش صنعت بویژه سازندگان لوازم خانگی مورد استقبال واقع شده، چراکه فناوری های سبز ضمن ارزان سازی فرایند تولید، مشکلات زیست محیطی را نیز مرتفع می کند.

      حوزه بهداشت و سلامت

      اما یکی دیگر از حوزه هایی که ستاد نانو در آن پیشرفت های بسیار خوبی داشته است حوزه سلامت است.
      سلامت از جمله حوزه های اولویت دار و البته پرافتخار ستاد نانو محسوب می شود، سال گذشته بدنبال کمبود انواع و اقسام لوازم بهداشتی مورد استفاده در حوزه کرونا در جهان، شرکت های نانویی با تولید انواع ماسک، مواد ضدعفونی کننده، انواع تجهیزات بهداشتی و درمانی و صادرات تولیدات خود به سایر کشورها، ثابت کردند که از وزنه و اعتبار بسیار بالایی در دنیا برخوردارند.

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو می گوید:در واقع حوزه سلامت به این دلیل که یکسری نیازهای کشور و بحث رفاه و بهبود و رفاه و زندگی مردم را شامل می شود، بصورت ویژه در آن ورود کرده ایم و درحال حاضر ایران با تولید ۵ نانو دارو جز کشورهای برتر فعال در این حوزه محسوب می شود و در سال ۱۴۰۰ نیز ۱۰ نانو دارو دیگر وارد فاز تولید خواهد شد.

      نجیمی ضمن تاکید بر سخت بودن مراحل ساخت دارو در دنیا به دلیل وجود پروتکل های بسیار دقیق و حساس پزشکی گفت: طبق برنامه ریزی انجام شده تا ۱۴۰۴ تعداد نانوداروهای ایرانی به ۳۰ خواهد رسید.

      وی می گوید: ما در حوزه سلامت در درجه نخست تمرکز روی نانوداروها برای درمان داشته ایم تصریح کرد: نانو داروهای تولید شده مربوط به درمان انواع سرطان ها از جمله سرطان سینه، سرطان تخمدان، سرطان پانکراس و سالک و پیوند کلیه است که در قالب محصولات دارویی تجاری سازی و وارد بازار شده است.

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو با اشاره به تولید ۵۲ محصول در حوزه سلامت از سوی فناوران ستاد نانو گفت:بخش دوم که در سال قبل روی آن تمرکز کرده ایم بومی سازی و تولید مکمل ها با اثربخشی بسیار بالا همچون مکمل های آهن، کلسیم، روی و حتی مکمل های حاوی عصاره وگیاهان دارویی مانند عصاره زردچوبه و خارمریم است که چندین شرکت دانش بنیان نیز در این حوزه فعالیت و محصولات خود را به بازار عرضه می کنند و صادرات خوبی نیز داشته اند.

      وی همچنین تصریح کرد: در حوزه تشخیص سرطان نیز سال ۱۳۹۸ یکی از شرکت های دانش بنیان محصول خوبی داشته است که تاییدیه وزارت بهداشت را نیز دریافت کرده است.

      نجیمی همچنین یکی دیگر از حوزه های مربوط به سلامت که از محصولات متنوع وارداتی بسیاری نیز برخوردار است و ستاد نانو به ان ورود کرده است را محصولات آرایشی بهداشتی نام برد و گفت:درحال حاضر میزان واردات محصولات بهداشتی و آرایشی به کشور حدود ۳ میلیارد دلار است و به دلیل مصرف بالا یکی از حوزه های متمرکز ستاد نانو است و تاکنون در این بخش محصولاتی را نیز همچون مواد رنگی، مکمل های های مورد استفاده در این محصولات و محصولات ضد چروک نیز تولید شده است.

      وی یکی دیگر از اولویت های ستاد نانو در حوزه سلامت را تولید فناوری های تشخیص بیماری و پیشگیرانه عنوان کرد و افزود: نانوسنسورها و فناوری های مکمل مانند فناوری های اطلاعات، علوم دیتا و هوش مصنوعی که در حوزه تشخیص و پیشگیری بسیار کاربردی است توسعه خواهد یافت.

      حوزه نفت و انرژی

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو همچنین در ادامه یکی دیگر از حوزه های اولویت دار ستاد نانو که عملکرد مناسبی نیز این ستاد در آن داشته حوزه نفت و انرژی عنوان کرد و افزود: چالش های کشور در این بخش از جمله پالایشگاه ها، پتروشیمی ها و شرکت های حفاری و تاسیسات سرچاهی بسیار زیاد است لذا تمرکز ما روی این حوزه ها است و ما در این حوزه یک رصد کامل فناوری داشته ایم.

      وی افزود: بعنوان مثال چندین محصول شامل تجهیزات سرچاهی را طراحی و وارد بازار کرده ایم و در حوزه انرژی در بهبود راندمان ها در پالایشگاه ها و پتروشیمی فعالیت هایی داشته ایم، برای مثال ۸ سال پیش هرموقع بحث های چالشی کشور مطرح می شد به کاتالیست های مورد نیاز صنایع نفت و گاز و پتروشیمی مربوط بود که در حال حاضر دیگر این معضل را نمی بینیم به این دلیل است که تقریبا همه قسمت عمده نیاز ما به کاتالیست های حوزه نفت و انرژی به کمک فناوری های نانوکاتالیستی توسط شرکت های نانویی صنعتی رفع شده است.

      نجیمی افزود:عمده این کاتالیست های پرمصرف توسط شرکت های دانش بنیان داخلی تامین می شود و در مجموع ۱۵۰ میلیون دلار گردش مالی و جلوگیری از خروج ارز از کشور به دنبال داشته است.

      وی همچنین مشکل خوردگی و مستهلک شدن تجهیزات نفتی و همچنین ازدیاد برداشت را از جمله بخش های موفق شرکت های دانش بنیان نانویی عنوان کرد و تصریح کرد: د رحوزه انتقال نفت و گاز یک پکیج کامل محصول حدود ۳۰۰ محصول در این بخش برای استفاده حوزه نفت و انرژی کشور بومی سازی شده است، چراکه بحث خوردگی به شدت در این بخش وجود دارد و چندین شرکت دانش بنیان ما خط کامل پوشش لوله های نفت و گاز را تولید می کنند.

      وی همچنین بحث سلول های خورشیدی یا انرژی تجدید پذیر را یکی دیگر از حوزه هایی نام برد که شرکت های دانش بنیان نانویی فعالیت های بسیار خوبی در آن داشته اند.

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو افزود: این حوزه یکی از نقاط تمرکز ستاد نانو است و ما روی نسل جدید این سلول ها شامل سلولهای خورشیدی نانوساختار، تیم هایی داریم که رقابت جهانی می کنند و شانه به شانه رقبای خارجی در حال رقابت با آنها هستند و محصول تولید می کنند و زیرساخت تولید صنعتی این محصولات باید در کشور توسعه یابد.

      وی همچنین گفت:در همین راستاد در حوزه ذخیره سازی انرژی و باطری ها بعنوان یکی از اصلی ترین حوزه های فناوری نیز ورود کرده ایم چراکه نسل باطری ها شارژی از کاربردهای متنوعی از جمله در خودروهای برقی، های لوازم الکترونیکی و همچنین ذخیره سازی انرژی برخوردار است.

      نجیمی افزود: شرکت ها ی دانش بنیان و شرکت های صنعتی قابلی بعنوان سرمایه گذار وارد این حوزه شده اند و در سالهای آینده نتایج بسیار خوبی را شاهد خواهیم بود.
      وی تاکید کرد: ستاد نانو قصد دارد اقدامات بلندمدتی را هدفگذاری، پیگیری و اجرا کند و برخلاف ساختارهای دولتی که بیشتر به دنبال اقدامات کوتاه مدت ۳ یا ۴ ساله هستند، ما اهداف بلند مدتی را در برخی حوزه ها از جمله سلولهای خورشیدی تعریف کرده ایم و بدنبال ایجاد و توسعه زیرساخت ها در این حوزه هستیم.

      حوزه ساختمان

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو همچنین یکی دیگر از حوزه های اولویت دار ستاد نانو را بخش ساختمان عنوان کرد و گفت: این حوزه که نیاز کشور است و با اثربخشی اقتصادی بسیار بالا محسوب می شود از درحوزه قوانین و مقررات به منظور وارد کردن فناوری های نانو به ساختمان از اهمیت ویژه ای برای ستاد نانو برخوردار است.
      نجیمی افزود: ستاد نانو با سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازی و همچنین سازمان نظام مهندسی کشور هماهنگی لازم به منظور وورد فناوری ها و محصولات نانویی ها به لیست بها برای استفاده این محصولات به منظور ایمن سازی، سبک سازی و همچنین مصرف انرژی پایین در ساختمان سازی را انجام داده است که البته محصولاتی نیز برای رفاه و زیبایی و تزئین ساختمان وجود دارد.

      وی با اشاره به آمار محصولات برجسته ستاد نانو در حوزه ساختمان تصریح کرد:حدود ۱۲۰ محصول نانویی در این بخش وجود دارد که به دلیل سبک سازی و ایمن بخشی به ساخت و ساز بازار بسیار خوبی نیز داشته اند.

      نجیمی افزود: بعنوان مثال تولید بتن های سبک، چسب سنگ به جای ملات، تولید شیشه های Low e برای ذخیره سازی انرژی، محصولات ضد خوردگی و سایش، انواع رنگ های ساختمانی ضد خودرگی و ضدآتش، رنگ های عایق حرارتی، کامپوزیت های ساختمان، کف پوش ها، لوله های مقاوم و اتصالات، شیرآلات و یراق با پوشش های نانویی مقاوم تنها بخشی از این محصولات است.
      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو گفت:طبق برنامه جامع ستاد نانو تعداد محصولات نانویی حوزه ساختمان باید به ۲۵۰ محصول افزایش یابد.

      حوزه کشاورزی

      اما حوزه کشاورزی نیز از جمله حوزه هایی است که بحث امنیت غذایی یکی از مهمترین کارکردهای آن محسوب می شود و ستاد نانو بر همین اساس و همچنین تاکیدات رهبر معظم انقلاب تمرکز ویژه ای به این حوزه معطوف داشته است.

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو ستاد نانو با بیان اینکه، اقدامات انجام شده از سوی ستاد نانو در دو حوزه کاشت و برداشت خلاصه می شود، افزود: برای مثال استفاده از کود، سموم گیاهی و آفت گریزهای گیاهی که چندین شرکت دانش بنیان در آن فعالیت می کنند مربوط به مرحله کاشت است و مزایای استفاده از این محصولات کاهش قابل توجه باقیمانده سموم در محصول نهایی است.

      نجیمی افزود:در بخش گلخانه های مدرن و افزایش راندمان تولید محصولات کشاورزی نیز خوشبختانه توفیقات خوبی داشته ایم.
      وی با اشاره به تولید آب نانو یا آب حباب برای استفاده در گلخانه ها از سوی فناوران نانویی افزود: این محصول می تواند ضمن هوادهی به محصول، راندمان تولید را نیز افزایش داده و درکل باعث بهبود کاهش زمان رسیدن محصول و بهبود در وزن و کیفیت نهایی محصول شود که در حال حاضر این محصول در چندین منطقه از کشور استفاده می شود.

      وی یکی دیگر از معضلات حوزه کشاورزی در کشور را افزایش ضایعات محصول دانست و گفت: متاسفانه حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی در شبکه توزیع از بین می رود که شرکت های نانویی با راه اندازی فناوری های بسته بندی هوشمند میزان این ضایعات را کاهش داده اند.

      نجیمی با بیان اینکه، بسته بندی های نانویی برای انواع محصولات از جمله مواد پروتئینی نیز استفاده می شود، تصریح کرد:به دلیل افزایش طول عمر محصولات کشاورزی و پروتئینی از این بسته بندی برای صادرات میوه های گلخانه ای و حتی محصولات با عمر دو سه روزه نیز استفاده می شود.

      وی بیان کرد: تا پیش از بومی سازی فناوری بسته بندی نانویی، واردات این نوع بسته بندی را از طریق ترکیه و کشورهای اروپایی شاهد بودیم، در حالی که شرکت های نانویی درصادرات این محصول و ارز آوری به کشور نیز موفق عمل کرده اند.

      مدیر گروه صنعت ستاد توسعه فناوری نانو با بیان اینکه، شرکت های نانویی در حوزه بسته بندی از جمله بسته بندی های پلیمری نیز پیشرفت داشته اند، گفت:دلیل اصلی آن طراحی و بومی سازی دانش بسته بندی در کشور است لذا علاوه بر میوه جات و مواد پروتئینی برای محصولات مختلف حتی شیرینی جات قابل طراحی است.
      وی همچنین تولید مکمل های غذایی خوراکی برای دام و طیور و مواد آنتی باکتریال برای مرغذاری ها را از جمله محصولات حوزه نانو برای بخش دام و طیور عنوان کرد.


      ارسال دیدگاه
      آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.