برای احداث سدهای باطله مطابق با استانداردهای جدید، معادن به مهندسین بیشتری نیاز دارند.
سدهای باطله، که برخی از آنها دهها متر ارتفاع دارند و دارای چند کیلومتر طول هستند، رایجترین روش دفع زباله برای معدنداران است.
آنچه مسلم است، شرکتهای معدنی اگر بخواهند سدهای باطله خود را با رعایت استانداردهای جدید جهانی برای جلوگیری از بروز اتفاقات ناگواری همچون فاجعه سالهای اخیر که باطلههای معدن جان صدها نفر را گرفت، مدیریت کنند، به مهندسین ماهر بیشتری احتیاج دارند.
دانش فنی دقیق در این خصوص بین متخصصان ساخت و ساز ناچیز است و تعداد محدودی از مهندسان در سطح جهان تجربه ساخت سد باطله را دارند، در سطح مدیریتی نیز دانش بسیار کمی از استانداردها وجود دارد.
تخریب سد برومادینهو نشان داد که شکستن یک سد باطله چگونه میتواند ویران کننده باشد. دادستانهای ایالتی برزیل برای این فاجعه مدیرعامل سابق مجموعه را به قتل متهم کردهاند.
پرفسور پریسکیال نلسون، از اساتید برجسته در رشته مهندسی معدن گفته است:« اکثر شرکتها میدانند که در این خصوص شکاف مهارتی وجود دارد، زیرا مهندسان باتجربه در حال بازنشست شدن هستند و مهندسان جوان به اندازه کافی مهارت ندارند.»
بر اساس نظرسنجی صورت گرفته از متخصصان، پرسنل معدن اهمیت چندانی به مدیریت ساخت سدها نمیدهند، و صرفاً از دور مراحل آن را دنبال میکنند، در صورتی که مهندسین باید از نزدیک سد باطله را بررسی کرده و تجزیه و تحلیلهای لازم به جهت داشتن استحکام لازم سد را انجام دهند.
این فاجعه که چندی پس از تخریب یک سد مهلک دیگر در برزیل رخ داده بود باعث شد یک سال پس از آن فاجعه، سرمایهگذاران و هیئتی از سازمان ملل متحد استانداردی را تهیه کنند و آن را "هر چهارشنبه" بنامند.
تام باتلر، مدیرعامل شورای جهانی معدنکاری و فلزات ICMM، گفته اعضایی که به طور مداوم مطابق با استاندارد به روز نباشند، ممکن است با اخراج از این سازمان روبهرو شوند.
وی گفته: «ما میخواهیم هر شرکتی که به مسائل ساخت سد میپردازد، استاندارد را رعایت کند.»
شرکتهای BHP و Rio Tinto هرکدام 2 میلیون دلار استرالیا (1.43 میلیون دلار امریکا) به این برنامه کمک کردهاند که در این اقدام آموزشهای مربوطه را به صورت رایگان برای کارمندان خود و سایر شرکتهای معدن ارائه میدهند.
به نقل از رویترز دادههای شرکتهای معدنی در سال گذشته، نشان داد که بیش از یک سوم سدهای باطله جهان در صورت فروپاشی، در معرض خطر آسیب فاجعهآمیز به جوامع اطراف قرار دارند.
وقت آن فرا رسیده است که بخش معدن از تمام سود خود دست بکشد و به مسئولیتهای اجتماعی پایبند باشد.